ATSO KOBİ AKADEMİSİ"NDEN İHRACATÇILARA ÖZEL EĞİTİM.! ATSO KOBİ AKADEMİSİ"NDEN İHRACATÇILARA ÖZEL EĞİTİM.!

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, şubat ayında ihracat performansıyla dikkat çekti. Şubat ayında yaklaşık 2 milyar 981 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş olup bu, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7'lik bir düşüşe işaret ediyor.

Buna rağmen, yılın ilk iki ayındaki toplam ihracat yüzde 1,3 artışla 5 milyar 980 milyon dolara ulaştı. Otomotiv endüstrisi, Türkiye ihracatındaki payını yüzde 14,3 ile koruyor.


Alt Sektörlerdeki Durum

Tedarik sanayi, otomotiv endüstrisinin en büyük ihracat gruplarından biri olarak şubat ayında 1 milyar 224 milyon dolar ile yüzde 3'lük bir azalış yaşadı. Binek otomobillerdeki ihracat yüzde 0,6 azalarak 920 milyon dolara düşerken, eşya taşıyan motorlu taşıtlar grubunda yüzde 13 düşüşle 480 milyon dolara geriledi. Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı da yüzde 9,5 azalarak 211 milyon dolara indi.


Almanya, tedarik endüstrisinde en büyük pazar olmaya devam ederken, ihracat yüzde 7 azalma gösterdi. Öte yandan, Romanya'ya yüzde 23, İspanya'ya yüzde 41, Çekya'ya ise yüzde 27 oranında artışlar dikkat çekti. Rusya ve Belçika'ya yapılan ihracatta ise sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 17'lik düşüşler yaşandı.


Binek Otomobil Pazarında Değişim Rüzgarları

Binek otomobillerde Fransa, en büyük pazar olarak sabit kalmaya devam etti. İspanya'ya ihracat yüzde 68, Slovenya'ya yüzde 90 ve Portekiz'e yüzde 251 gibi dikkate değer artışlar gösterdi. Ancak İtalya, Birleşik Krallık ve Polonya'ya ihracat yüzde 21, 17 ve 35 oranında azaldı.


Almanya, sektörün şubat ayındaki en büyük pazarı olurken, ihracatta yüzde 7 artışla 470 milyon dolar değerinde bir performans sergilendi. Fransa'ya ihracat yüzde 5 düşüşle 316 milyon dolara, Birleşik Krallık'a ise yüzde 17 azalarak 299 milyon dolara geriledi.


İspanya, Slovenya, Romanya, Portekiz ve Çekya pazarlarındaki ihracat artışları sürerken, İtalya, Polonya, ABD ve Rusya'ya olan ihracat düştü. Ülke grupları bazında bakıldığında, AB ülkelerine şubat ayı ihracatı yüzde 2 artarak 2 milyar 152 milyon dolar olurken, diğer Avrupa ülkelerine ihracat yüzde 14 azaldı. Bağımsız Devletler Topluluğu'na ihracat yüzde 36 düşerken, Ortadoğu ve Kuzey Amerika serbest ticaret bölgesine ihracat sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 15 azaldı.


Bu dalgalı dönem, Türkiye'nin otomotiv ihracat stratejilerini ve pazar dinamiklerini yeniden değerlendirmesi açısından kritik önem taşıyor. Sektörün global pazardaki yerini koruması ve ihracatını artırması için sürekli adaptasyon ve pazarlama stratejilerinin gözden geçirilmesi gerekiyor.